LA FAMÍLIA DE LES CRUCÍFERES
-
-
La família de les crucíferes és de les que més representació té a l’hort, sobretot a l’hivern.
Formen part d’aquesta família verdures tant conegudes com les cols, cols de Brussel·les, brocóli, bròquils de tots colors, coliflors, romanescs i la col llombarda. Però també ho són altres que no ho semblen o no són tant conegudes com la col Kale, els créixens, la mostassa, els grells i els naps.
Amb l’arribada de l’hivern i el consegüent fred, aquesta família gairebé monopolitza l’hort amb totes les seves varietats, compartint-lo amb les verdures de fulla com l’espinac, els enciams i les bledes.
I no és cap casualitat la seva aparició amb el fred, ja que són les verdures que més vitamina C, vitamina A i fibra ens aporten després dels cítrics que són de la mateixa temporada. D’aquesta manera la natura ens ofereix eines per poder protegir-nos del fred reforçant el nostre sistema immunitari, la vista, la pell i el nostre aparell digestiu.
Les crucíferes solen ser verdures de cicle llarg, és a dir, triguen de 3 a 5 mesos en créixer i estar a punt pel seu consum.
Això es tradueix en una acumulació major de pesticides i productes de síntesi en els seus fruits. Per això la nostra recomanació de sempre i especialment amb les crucíferes és la de consumir aquestes hortalisses de producció ecològica.
Popularment sempre hem cuinat aquestes verdures cuites, però l’ebullició pot destruir els nutrients i les seves propietats terapèutiques.
La millor forma de cuinar-les és al vapor, forn, a la planxa o inclús fresques o liquades (col Kale).
Així que ja sabeu, consumiu qualsevol varietat de crucíferes i sobretot sigueu creatius a la cuina i eviteu bullir-les o congelar-les.
Salud i bona collita!!!
-
Visita www.lestol.cat